Huddinge kommuns litterära pris till minne av Karin Boye tilldelas i år författaren och översättaren Alva Dahl.

Alva Dahl får priset för ”en precis och sökande prosalyrik som vågar gå mot strömmen i en rörelse där vardagligheter och gudomligheter avtäcks”.

– Jag är mycket hedrad och glad över att en skara väktare av Karin Boyes minne anser att mitt enkla knogande med språkets och livets detaljer är ett verk i hennes anda. Är det något jag vill med mitt skrivande är det att det, som hela Boyes rika, omistliga författarskap, ska få vara ”buret av styrkan ur sköra ting”, säger Alva Dahl.

Alva Dahl, född 1985, är forskare, översättare och författare. Hon har även arbetat som redaktör för litterära, journalistiska och vetenskapliga texter och är fil.dr. i nordiska språk. Alva Dahl gjorde sin skönlitterära debut med det prosalyriska verket ”Längtans flöde” på det egna förlaget Syster Enbär, 2019. Boken har gjort ett väldigt starkt intryck på juryn och verket är enligt kritikern och författaren Josefin Holmström ”en protest mot det slött levda rutinlivet som lär bli en liten klassiker”För närvarande arbetar Alva Dahl bland annat med en biografi över författaren och översättaren Gunnel Vallquist.

Karin Boye Sällskapet ger följande kommentar till årets val av pristagare;
För Karin Boye var orden, texten ner till minsta skiljetecken valda med största noggrannhet. Vi i Karin Boye Sällskapet ser därför med glädje att priset 2019 går till författaren, språkvetaren och översättaren Alva Dahl, som skriver med samma omsorg. Och som i ”Längtans flöde” lyckats gestalta andlighetens kallelse på ett så drabbande sätt.

(Saxat ur pressmeddelandet från Huddinge kommun.)

Karin Boye