En sida för vila

Det finns så mycket som oroar och jagar på oss. Inte minst i skärmarnas värld.

Ofta saknar jag en vilsam sida. Lugn och stilla. Vecka.nu har varit en sådan i många, många år.

Men kan kompletteras.

Så jag har skapat en liten sida för vila här på Syster Enbärs webbplats. Varmt välkommen att bokmärka den. Stanna så länge du vill. Du behöver inte köpa något eller ta ställning till något.

Finner du den inte vilsam, lämna den bara.

Bilden är oredigerad och tagen i somras, vid en stillastående vrå av Vindelälven.

Broder Enbärs festdag

Bild från unsplash.com

Den 29 januari är broder Enbärs festdag och därmed årets stora högtidsdag för förlaget Syster Enbär, som har denne enfaldige broder som sin beskyddare och förebild. Firandet blir enkelt i år, men något tokigt och enbärslikt festinslag hoppas vi kunna åstadkomma under dagen! Vi börjar med att här och nu dela med oss ur ett utdrag ur ett pågående arbete: en bok om den franciskanska rörelsen som förhoppningsvis kommer att kunna färdigställas i god tid före det stora franciskanska jubileumsåret 2026.

Ny bok + webbutik!

Nu har Havandeskapet kommit från tryck och vi är i full fart med att skicka ut böcker dels till bokhandlar och dels till alla er som förbeställt boken. Det känns väldigt roligt att posta paket till adresser från allt mellan Lund och Kautokeino!

Från och med denna vecka är det också möjligt att beställa förlagets böcker direkt här från hemsidan, eftersom vi har fått hjälp att starta en webbutik. Tack till Martin Ekström för det!

Följande evenemang har vi inbokade i samband med det aktuella boksläppet:

20–21 oktober Bokbord vid Bok & bild i Luleå

27 oktober Minirelease för Havandeskapet vid bokbordet under Pilgrims höstmöte i Linköping

23 november Boksamtal inför advent med prästen Anne Simonsson i Diakonins hus, Luleå

Havandeskapet

Nu är förlagets tredje bok skickad till tryck. Havandeskapet utkommer i oktober/november. Mer information om boksläppet kommer längre fram. Redan nu kan du läsa mer om boken här.

Följ Syster Enbär på facebook

Syster Enbär har numera en facebooksida.

Längtans flöde som talbok

Nu finns Längtans flöde som talbok! Det innebär att den som har en läsnedsättning kan ta del av boken via appen och sajten Legimus. Syster Enbär gläder sig storligen åt att boken på detta sätt blir tillgänglig för fler!

Tokrea på Enbärsdagen

Broder Enbär och tiggaren. av Bartolomé Esteban Murillo (1617–1682).

Den 29 januari är det broder Enbärs festdag. I år firar vi genom att göra ett undantag från vår princip om att aldrig rea ut våra böcker.

Det finns nämligen i förlagets lilla skrubb en kartong med gamla andrasorteringsex av Längtans flöde. Dessa har små defekter på omslaget. Omslagspappret är lite slarvigare skuret. Det är alltså inga stora skönhetsfel, men ändå så pass att vi inte vill sälja dem till fullt pris. Dessa säljer vi nu under en månads tid (fram t.o.m. 28 februari), eller så länge kartongen räcker, till ett mycket förmånligt reapris med mängdrabatt. Perfekt för bokcirkeln!

1 ex: 70 kronor

2 ex: 120 kronor

5 ex: 250 kronor

10 ex:  400 kronor

Moms är inräknat. Fraktkostnad om 60 kronor tillkommer, oavsett antal beställda ex (om du inte väljer att hämta dem hos förlaget i Ulleråker i Uppsala, vilket också går bra).

Beställ genom att skicka namn, adress och det antal böcker du vill beställa till systerenbar@gmail.com. Skriv enbärsrea i ämnesraden. Betalning sker via faktura (som skickas till din e-postadress).

Var beredd på att leveransen kan dröja 1–2 veckor.

Beställer du från ett företag behöver du också ange organisationsnummer och fakturaadress (vi fakturerar helst via e-post eller e-faktura). För företag utgår faktisk fraktavgift. Uppge gärna ert DHL-nummer, om företaget har ett sådant, så löser vi frakten så i stället.

 

Det är nyårsafton. Vi loggar in hos förlagets nya distributör och ser att 6 exemplar av Från min veranda har sålts de senaste 6 månaderna.

Det är inte särskilt många, med tanke på att boken gavs ut så sent som förra hösten. Nog tror vi att fler skulle ha glädje av denna underbara lilla bok, med dess kloka, vackra och något knasiga betraktelser!

Samtidigt vågar vi tro att detta lilla fåtal böcker ändå har haft stor betydelse. Vi vet att detta är en bok som betyder något särskilt för sina läsare. Vi vet att den fått hamna vid dödsbäddar och sjuksängar. Förtätade platser, där orden kräver en särskild tyngd.

Sådana böcker vill vi fortsätta ge ut. Det finns inte mycket tid och kraft just nu, så det har inte blivit en enda utgiven bok under 2021, och vi vågar inte lova att det kommer någon under 2022. Men idéer saknas inte. Längtan saknas inte.

En lapp av Arnold Norlind som pryder kontorets dörr passar bra för daglig läsning, men kanske passar den särskilt bra såhär vid årsskiftet.

Citat av Arnold Norlind ur Emilia Fogelklous “Arnold”

Så blås din ande in i vad jag uträttar. Jag vill bära en evighetstanke in i mitt verk, gärna det ringaste.

Har jag gjort det så som Du velat det, då har jag burit in det i evigheten. Även om det skulle se ut att vara gjort förgäves.

Syster Enbär är ett fattigt litet förlag som pryder sina väggar med handskrivna lappar och tillverkar sina anteckningsblock av överblivet skrivarpapper. Vi har inga enorma omkostnader. Men det finns ytterligare ett skäl till att vi vågar tro på en fortsatt utgivning, trots att vår senaste bok har sålt i 6 exemplar på ett halvår. Det stavas litteraturstöd. Möjligheten att få ett visst statligt understöd är helt avgörande för små riskabla kulturella verksamheter. Kulturpolitiken är alltid styvmoderligt behandlad, men inför valet 2022 är farhågorna hos många kulturskapare akuta. Det kan gå riktigt illa. Då blir det svårare att ge ut små livsviktiga böcker.

Men kanske ännu viktigare. Och Från min veranda finns kvar, som en frisk halstablett vid bitterhet och vånda. Lagret lär inte ta slut än på ett tag. Det gäller även Längtans flöde. Vi kommer aldrig att makulera (läs: bränna) våra böcker, bara för att försäljningen går trögt.

I förlagets nyårsbön innesluts i dag de oberoende förlagen i länder som Belarus och Iran, Bangladesh, Myanmar och Pakistan, samt de fängslade svenska författarna Gui Minhai och Dawit Isaak, och alla uiguriska författare och tänkare som fängslats i Kinas koncentrationsläger. Vi ber om förnyat hopp och livsmod, om friheten att verka för det goda.

Litteraturmässa 4 december

På lördag, den 4 december, är det litteraturmässa på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Syster Enbär kommer att finnas på plats, i ett hörn av Silentiums bokbord. Alva Dahl medverkar också i ett samtal om biografiskt skrivande, “Hur nära får man gå?”, kl. 14.

 

Omslagsbild med landskapsmotiv

Från min veranda i Kyrkans tidning

I Kyrkans tidning har Jan Häll skrivit en mycket initierad och läsvärd anmälan av Från min veranda. Han skriver bland annat:

För såväl honom som Fogelklou var huvudsaken alltid det som – med Almqvists ord – ligger ”över frågornas liv”, bortom alla ståndpunkter och uppfattningar.

Vad är det? ”Ren kärlek”, svarade Almqvist – och till sist är det också den som i Norlinds bok är sanningen själv och ”botemedlet mot allt”.

Läs gärna hela recensionen här! Boken finns att köpa hos Silentium skrifter samt i en rad kristna bokhandlar och hos de stora nätbokhandlarna.